Προτομές κορσέ: ιστορία & διαφορετικοί τύποι προτομών

Όταν πρόκειται για τον κόρσετ, κάποια πράγματα ήταν πάντα αλήθεια. Από τη δεκαετία του 1500, τα ενδύματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διαμορφώνουν το άνω μέρος του σώματος μιας γυναίκας, συνήθως μέσω της χρήσης σκληρών υφασμάτων, άκαμπτων στηριγμάτων και μιας στενής εφαρμογής. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να τοποθετηθεί μπροστά και στο κέντρο η ενσωμάτωση ενός κάθετου μπράτσου για να κρατήσει το ένδυμα και τον κορμό σε όρθια θέση.

Ενώ τα σχήματα, οι μόδες και οι αποδεκτές χρήσεις των κορσέδων έχουν αλλάξει κάπως με την πάροδο των αιώνων, η βασική κατασκευή δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από την αρχική ιδέα.

Οι φουρκέτες, τα τελειώματα και σχεδόν κάθε άλλο στοιχείο του γυναικείου ενδύματος έχουν υποστεί ριζικές μεταμορφώσεις από την εποχή της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ : λίγες σύγχρονες γυναίκες σήμερα θα ανέχονταν την αυστηρότητα των βολάν και των φουρκέτων, πόσο μάλλον την καταπιεστική αίσθηση του μπροκάζ που είναι βαρύ από το λαιμό ως τα νύχια.

Οι κορσέδες, ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν το στήθος, να διορθώσουν την κοιλιά, να ενισχύσουν τη μέση και γενικά να δημιουργήσουν μια πιο θηλυκή σιλουέτα. Ποιο ρόλο παίζουν οι προτομές στη χρησιμότητα αυτού του ενδύματος και πώς έχουν προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της λειτουργίας και στις ιδιοτροπίες της μόδας;

Οι προτομές προστέθηκαν στο μπροστινό μέρος του κορσέ αρκετά σύντομα μετά την εφεύρεση του ενδύματος. Τα ισπανικά μοντέλα του 16ου αιώνα διέθεταν ένα άκαμπτο ξύλινο ή οστέινο μπούστο στο μπροστινό μέρος και στηρίγματα από φάλαινα (δηλαδή κόκαλο φάλαινας) γύρω γύρω – εξ ου και η ονομασία “boning”.

Τα πρώτα κέρατα κατασκευάζονταν από διάφορα άκαμπτα υλικά, όπως ξύλο, κόκαλο, ελεφαντόδοντο, κέρατο, φαλαινίδια και όστρακα.

Κατασκευή των κέρατων

Τα πρώιμα κέρατα σχεδιάζονταν ως ένα ενιαίο κομμάτι υλικού με ορθογώνιο ή τριγωνικό σχήμα που εκτεινόταν από το στέρνο μέχρι το κάτω μέρος της κοιλιάς. Ήταν γενικά επίπεδα, αλλά ορισμένα ήταν καμπυλωτά, ανάλογα με το απαιτούμενο αποτέλεσμα και, ελπίζουμε, την άνεση του χρήστη.

Τα πρώιμα busks μερικές φορές διέθεταν μια μικρή τρύπα στην κορυφή ή στο κάτω μέρος, ώστε να μπορούν να ραφτούν σε ρούχα για να συγκρατούνται στη θέση τους.

Γλυπτά busks

Όπως σε κάθε είδος σχεδιασμού, η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία, και τα busks δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Δεν άργησαν να διακοσμηθούν αυτά τα πρακτικά στηρίγματα ρούχων με διακοσμητικά στοιχεία με τη μορφή ενθέτων και γλυπτών.

Κάποια ήταν απίστευτα διακοσμητικά, με λεπτεπίλεπτα φυτικά μοτίβα και απεικονίσεις ζώων, μυθικών πλασμάτων, κτιρίων ή πλοίων.

Κάποια εμφάνιζαν ακόμη και μηνύματα όπως “ελπίδα”. Νομίζατε ότι οι πέτρες με χαραγμένα εμπνευσμένα μηνύματα ήταν κάτι καινούργιο; Όχι: προφανώς, τα busks ήταν οι πέτρες με τα εμπνευσμένα μηνύματα του 16ου αιώνα.

Εξαιτίας της θέσης αυτού του οικείου αντικειμένου, δεν ήταν ασυνήθιστο ο σύντροφος μιας γυναίκας να της χαρίζει ένα busk με χαραγμένες τολμηρές εικόνες, μηνύματα ή ποιήματα. Σήμερα, τα busks αγάπης εκτίθενται σε μουσεία.

Οι γλύπτες πρέπει να διασκέδασαν ανακαλύπτοντας ρομαντικά συναισθήματα όπως “Αγαπάει τους γλυκούς αναστεναγμούς, αυτός ο εραστής / Που θα ήθελε πολύ να πάρει τη θέση μου”. Με άλλα λόγια, ο άντρας ζήλευε τον busc που καθόταν όλη μέρα ανάμεσα στα στήθη της αγαπημένης του.

Το μπουσκέτο δύο τεμαχίων

Στα μέσα του 19ου αιώνα, εμφανίστηκε το μπουσκέτο δύο τεμαχίων, ή αλλιώς διαιρούμενο, το οποίο κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα, χάρη στο χαρακτηριστικό του μπροστινού στερέωσης που διευκόλυνε την είσοδο και την έξοδο από το κορσέτο.

Το πιο συνηθισμένο split busk σήμερα είναι το straight busk – το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μακρύ ορθογώνιο σχήμα – αλλά μερικά άλλα μοντέλα ήταν δημοφιλή σε διαφορετικές εποχές.

Spoon busk

Όταν βλέπετε ένα busk σε σχήμα κουταλιού, μπορείτε αμέσως να μαντέψετε από πού προέρχεται το όνομά του. Αυτό το μοντέλο είναι στενό στο πάνω μέρος, με έναν ευρύτερο κύκλο σε σχήμα κουταλιού στο κάτω μέρος, που διαθέτει κυρτή καμπυλότητα. Εφευρέθηκε το 1879 από τον Joseph Beckel της Νέας Υόρκης, το μοντέλο αυτό είχε σκοπό να στηρίζει και μάλιστα να αναδεικνύει την καμπύλη της κοιλιάς.

Την εποχή εκείνη, η μέση είχε εξελιχθεί σημαντικά προς τα κάτω, από την αυτοκρατορική μέση των αρχών του 19ου αιώνα στη φυσική μέση και τις φούστες σε σχήμα καμπάνας των μέσων του 19ου αιώνα και στη συνέχεια στις χαμηλόμεσες φούστες με μπούστο, οι οποίες ήταν πιο σφιχτές γύρω από το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Μπορεί η ανάδειξη της καμπύλης του κορμού να ήταν της μόδας εκείνη την εποχή, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούσαν να επιθυμούν στήριξη και άνεση, και το μπούστο σε σχήμα κουταλιού το παρείχε.

Το κωνικό μπούστο

Το κωνικό μπούστο αντικατέστησε το μπούστο σε σχήμα κουταλιού για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η μέση συνέχισε να συρρικνώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Παρόμοιο σε σχήμα, το κωνικό μπούστο στενεύει στο πάνω μέρος αλλά έχει αχλαδοειδές κάτω μέρος – όπως το μπούστο του κουταλιού, αλλά επίπεδο αντί για καμπυλωτό.

Αυτό το υβρίδιο μεταξύ του μπούστου του κουταλιού και του ίσιου μπούστου υποστήριζε την ενδουαρδιανή σιλουέτα σχήματος S, βοηθώντας να τονιστεί η καμπύλη του στήθους και των γλουτών, ενώ παράλληλα ισοπέδωνε την κοιλιά.

Ένα μπούστο για κάθε σώμα

Σήμερα, τα μπούστα κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα και, χάρη στη σύγχρονη κατασκευή, διατίθενται σε πολλά μήκη, πλάτη και σχήματα, αν και τα ίσια μπούστα παραμένουν τα πιο συνηθισμένα. Τα busks είναι επίσης διαθέσιμα σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων για να ταιριάζουν με κάθε κορσέ ή να προσθέτουν μια πινελιά ιδιοτροπίας.

Τα τυπικά busks έχουν πλάτος ενάμισι εκατοστό και έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη πίεση και το ξέφτισμα του υφάσματος, για να μην αναφέρουμε τις άβολες ραφές. Τα φαρδιά μανίκια έχουν πλάτος μιας ίντσας σε κάθε πλευρά για απίστευτη αντοχή και στήριξη. Είναι τα καταλληλότερα για σφιχτό δέσιμο.

Σε πάνω από 500 χρόνια τακτικής χρήσης, τα μανίκια δεν έχουν αλλάξει πολύ. Αλλά ειλικρινά, δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν όταν πρόκειται για την κεντρική στήριξη του κορσέ. Με μόνο μια χούφτα χαρακτηριστικά για να επιλέξετε, είναι εύκολο να βρείτε τον κορσέ που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες σας.

Η ιστορία του κορσέ

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *