Εδουαρδιανός κορσές
Ο Εδουαρδιανός κορσές ξεχωρίζει από τον βικτοριανό κορσέ με το κόψιμο “S” που τονίζει τη λεπτή μέση.
Οι κορσέδες σε σχήμα S (γνωστοί και ως κορσέδες με ίσιο μέτωπο ή κορσέδες “υγείας”) εφευρέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900, κατά τη διάρκεια της Εδουαρδιανής εποχής, και έγιναν δημοφιλείς από τα Gibson Girls. Εκείνη την εποχή,
ο κορσές σε σχήμα S θεωρήθηκε ότι ήταν πιο υγιεινός για τη χρήστη, καθώς ασκούσε λιγότερη άμεση πίεση στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς.
Προωθούσε επίσης μια υπερήφανη στάση του σώματος, στην οποία η λεκάνη γέρνει προς τα εμπρός και οι γλουτοί ωθούνται προς τα πίσω, ενώ οι ώμοι και το μπούστο ωθούνται προς τα εμπρός. Ωστόσο, αυτό το στυλ κορσέ βρέθηκε αργότερα ότι επιδείνωνε την οσφυϊκή λόρδωση και ήταν, με την πάροδο του χρόνου, λιγότερο καλό για τη σπονδυλική στήλη από τους παλαιότερους
βικτωριανούς κορσέδες (οι οποίοι διατηρούσαν μια πιο ουδέτερη στάση).
Σήμερα, οι μακριές κορσέδες με ίσια μετώπη είναι αρκετά δημοφιλείς, αλλά συνήθως εκσυγχρονίζονται ώστε να είναι απλώς “ενδουαρδιανής έμπνευσης” και δεν προκαλούν ανατροπή όπως έκαναν οι παραδοσιακοί κορσέδες S. Πολλές γυναίκες με φυσική λόρδωση και/ή ράφια έχουν σχολιάσει σε μένα ότι αισθάνονται ότι ένας αναπαραγωγικός κορσές S μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στη σιλουέτα τους.
Για τους cosplayers, τους ιστορικούς re-enactors και τους λάτρεις της ιστορίας, ένας κορσές S μπορεί περιστασιακά να είναι απαραίτητος για να αποκτήσουν τη σωστή σιλουέτα και θεμέλιο κάτω από τα ενδουαρδιανά τους ρούχα – γι’ αυτό εδώ είναι ένας μη εξαντλητικός κατάλογος κορσεζιέρων που προσφέρουν αυτές τις ενδουαρδιανές ομορφιές.
Μεταξύ της δεκαετίας του 1900 και των αρχών της δεκαετίας του 1910, εμφανίστηκε ο κορσές με ίσιο μέτωπο, γνωστός και ως κορσές με ράμφος κύκνου, κορσές σε σχήμα S ή κορσές υγείας. Το όνομά του προέρχεται από το μπους πολύ άκαμπτο και ίσιο στο κέντρο του μπροστινού μέρους του κορσέ. Αυτός ο κορσές πίεζε τον κορμό προς τα εμπρός και έκανε τους γοφούς να ξεχωρίζουν στο πίσω μέρος. Ο κορσές με ίσιο μέτωπο ήταν ο αγαπημένος της Inez Gaches-Sarraute, μιας κορσέτιρας με πτυχίο ιατρικής.
Ο κορσές με ίσιο μέτωπο ήταν ο αγαπημένος της Inez Gaches-Sarraute, μιας κορσέτιρας με πτυχίο ιατρικής. Αυτός ο κορσές υποτίθεται ότι ήταν λιγότερο επιβλαβής για την υγεία των χρηστών σε σχέση με άλλους κορσέδες, καθώς ασκούσε λιγότερη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο, τα οφέλη για το στομάχι υπεραντισταθμίζονταν από τις βλάβες που προκαλούσε στην πλάτη λόγω της αφύσικης στάσης που επέβαλε στον χρήστη.
Εκείνη την εποχή, το μπούστο είχε χαμηλώσει και οι κόρσετ παρείχαν πολύ λιγότερη στήριξη στο στήθος. Μέχρι το 1908, η σιλουέτα είχε εξελιχθεί προς μια ψηλότερη μέση και ένα πιο φυσικό σχήμα. Εισήχθησαν οι πρώτες μορφές σουτιέν και ο κορσές αντικατέστησε σύντομα τον κορσέ, ο οποίος στόχευε περισσότερο στη μείωση των γοφών παρά της μέσης.
Μετά το 1907, η ζυγωτική μέση έγινε λιγότερο έντονη και οι κορσέδες έγιναν πιο ίσιοι. Ο κορσές του 1907 επιτυγχάνει μια μακριά, λεπτή σιλουέτα. Ο κορσές ξεκινά ακριβώς πάνω από τη μέση και κατεβαίνει καλά στους μηρούς. Συχνά ήταν εφοδιασμένοι με ελαστικά πλέγματα που σκοπό είχαν να αυξήσουν τα επίπεδα άνεσης.