Πόσοι από εσάς έχετε σταθεί μπροστά στον καθρέφτη φορώντας έναν κόρσετ, θαυμάζοντας το σφικτό της μέσης σας – και στη συνέχεια γυρίσατε στο πλάι και διαπιστώσατε ότι το προφίλ σας άφηνε κάτι επιθυμητό;
Όλοι γνωρίζουν ότι φορώντας έναν κορσέ σφίγγει το πλαϊνό μέρος της μέσης (στις πλάγιες περιοχές), δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας στενότερης μέσης. Και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ένας κορσές μπορεί επίσης να το κάνει αυτό χωρίς να μειώνει πραγματικά τη μέση: ενώ η διατομή του κορμού σας είναι συνήθως οβάλ ή ελλειπτική (πλατύτερη από πλευρά σε πλευρά από ό,τι από μπροστά σε πίσω), ένας κορσές τη μετατρέπει σε κύκλο – απλώς ασκώντας αμφίπλευρη πίεση στο σώμα (σε κάθε πλευρά του σώματος) και επιτρέποντας σε αυτόν τον όγκο να απλωθεί περισσότερο από μπροστά προς τα πίσω.
Το μειονέκτημα που βιώνουν ορισμένες φορέτριες κορσέδων, ειδικά αν έχουν από τη φύση τους πιο επίπεδη κοιλιά, είναι ότι ο κορσές συχνά σας κάνει να φαίνεστε πιο φαρδιά στο προφίλ απ’ ό,τι χωρίς κορσέ – αυτό οφείλεται στην ανακατανομή της σάρκας σας, σε συνδυασμό και με το πάχος του κορσέ (είστε μερικά εκατοστά πιο κοντή κάτω από τον κορσέ).
Το προφίλ του κορσέ σας μπορεί να έχει δύο σχήματα:
Για να το θέσουμε απλά, το μπροστινό μέρος του κορσέ μπορεί να έχει δύο βασικά σχήματα: μπορεί να είναι εντελώς επίπεδο ή μπορεί να είναι “θολωτό” ή καμπυλωτό για να δημιουργήσει ένα πιο κοίλο μπροστινό μέρος. Οι Βικτωριανοί ήταν γνωστοί για τους κορσέδες τους με καμπύλο μέτωπο και την ενίοτε υπερβολική κοιλιά τους (πιθανώς πιο υπερβολική στις ιατρικές απεικονίσεις και τις εκτυπώσεις μόδας παρά στην πραγματικότητα), αλλά η κοιλιά θεωρούνταν ελκυστική και θηλυκότερη εκείνη την εποχή.
Με τη δημοτικότητα όμως των κορσέδων S με ίσιο μέτωπο στο γύρισμα του αιώνα, μπορούμε να δούμε ότι αυτό έδινε την ψευδαίσθηση μιας ακόμα πιο σφιχτής μέσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του όγκου προερχόταν από τα πλάγια και ελάχιστα ή καθόλου από μπροστά. Αναμφισβήτητα, αν παίρνατε έναν Εδουαρδιανό κορσέ και έναν Βικτωριανό κορσέ με την ίδια μέτρηση μέσης, ο Εδουαρδιανός κορσές μπορεί να φαινόταν πιο σφιχτός από μπροστά αλλά πιο παχύς στο προφίλ.
Απεικόνιση από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 που δείχνει τη διαφορά μεταξύ του “θολωτού μπροστινού” βικτοριανού κορσέ στα αριστερά και του “ευθυτενούς μπροστινού” ενδουαρδιανού κορσέ στα δεξιά (που προκαλεί μια στάση που γέρνει προς τα εμπρός).
Η άποψη ενός καλλιτέχνη των τελών του 19ου αιώνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος όταν φοράει κανείς έναν κορσέ σε βικτοριανό στυλ, πιθανώς ως μέρος της ενδουαρδιανής προπαγάνδας για την προώθηση του “υγιούς” κορσέ στο S.
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε από τη σύγχρονη απεικόνιση ότι η υπόθεση αυτή ήταν λανθασμένη (το συκώτι δεν πιέζεται προς τα κάτω από τον κορσέ).
Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι, όποιον κορσέ κι αν βρίσκετε προσωπικά πιο “όμορφο”, δεν υπάρχει καθολικά σωστός ή λάθος τρόπος για έναν κορσέ (παρά την παραπάνω εδουαρδιανή προπαγάνδα). Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει ένα κοίλο, θολωτό μπροστινό μέρος, ενώ άλλοι προτιμούν ένα εξαιρετικά επίπεδο, άκαμπτο μπροστινό μέρος. Συχνά εξαρτάται από την αισθητική του κατασκευαστή του κορσέ, το φυσικό σχήμα του σώματός σας, το αποτέλεσμα που αναζητάτε σε έναν κορσέ (συμπεριλαμβανομένου του βαθμού μείωσης της μέσης) και τι βρίσκετε άνετο.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η συζήτηση σχετικά με τους ευθύγραμμους έναντι των καμπυλωτών κορσέδων δεν είναι μόνο υποκειμενική, αλλά και εξαρτημένη.
Εξαρτάται επίσης από τη στάση του σώματος που θέλετε να επιτύχετε. Οι κορσέδες με ίσιο μέτωπο και καμπύλη S συνήθιζαν να πιέζουν το σώμα σε μια υπερβολικά σωστή στάση – δεν κρεμούσαν, αλλά επίσης λύγιζαν το κάτω μέρος της πλάτης με αφύσικο τρόπο.
Όταν έκανα ακτινογραφίες του εαυτού μου ενώ φορούσα διάφορους κορσέδες, ο χειροπρακτικός μου διαπίστωσε ότι οι εδουαρδιανής έμπνευσης κορσέδες με άκαμπτο μέτωπο προωθούσαν μια πολύ αφύσικη, κυφωτική καμπυλότητα του αυχένα. Ο κορσές έσπρωχνε το στήθος μου προς τα εμπρός και τους ώμους και τους γοφούς μου προς τα πίσω, πιέζοντας το κεφάλι μου προς τα εμπρός για να ισορροπήσει. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καταπόνηση του αυχένα, πόνο, αυχενογενείς πονοκεφάλους κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, όταν φορούσα έναν κορσέ πιο βικτωριανού στυλ, μου επέτρεπε να διατηρώ μια πιο ουδέτερη στάση και η σπονδυλική μου στήλη βρισκόταν σε μια πιο φυσική ευθυγράμμιση. Έτσι, το γεγονός ότι ένας κορσές σας δίνει επίπεδο μέτωπο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υγιή στάση.
Μερικές σημειώσεις σχετικά με την ορολογία πριν αρχίσουμε να συγκρίνουμε κορσέδες – θα χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερους όρους του λαϊκού ανθρώπου:
Όταν λέω “διατομή”, εννοώ το εγκάρσιο επίπεδο,
όταν λέω “προφίλ”, εννοώ το σαγματικό επίπεδο, και όταν λέω “μπροστινή όψη”, εννοώ το στεφανιαίο επίπεδο.