Βικτωριανός κορσές
Στην βικτωριανή εποχή, οι γυναίκες έπρεπε να είναι παντρεμένες και να φροντίζουν τους συζύγους και τα παιδιά τους. Η ενδυμασία αποτελούσε ουσιαστικό μέρος της βικτοριανής κοινωνίας. Μια γυναίκα της ανώτερης τάξης είχε υπηρέτες για να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, ενώ οι γυναίκες της κατώτερης τάξης αναμενόταν να κάνουν τη δουλειά. Οι
κορσέδες με τα στενά κορδόνια και τα καλά εφαρμοστά ρούχα σήμαιναν ότι η γυναίκα ανήκε στην ανώτερη τάξη.
Αντίθετα, τα εξογκώματα και τα ρολά στο σώμα έδειχναν ότι η γυναίκα ανήκε στην κατώτερη τάξη.
Υπήρχε μεγάλη ποικιλία κορσέδων. Καθώς οι γυναίκες της Βικτωριανής εποχής επιχειρούσαν να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες που κυριαρχούσαν οι άνδρες, εισήχθησαν διαφορετικοί τύποι κορσέδων για να ταιριάζουν στην αθλητική ενδυμασία. Οι
κοιλιακοί κορσέδες δημιουργήθηκαν για τις γυναίκες που περίμεναν μωρό.
Στη βικτοριανή εποχή, στα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, η φιγούρα της κλεψύδρας ήταν στη μόδα, με έμφαση στη δημιουργία μιαςλεπτής μέσης. Στις δεκαετίες του 1840 και του 1850, τα στενά κορδόνια έγιναν δημοφιλή. Ο κορσές ήταν πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του με διάφορους τρόπους. Ο κορσές δεν σταματούσε πλέον στους γοφούς, αλλά διευρυνόταν και κατέληγε αρκετά εκατοστά κάτω από τη μέση. Ο κορσές είχε υπερβολικές καμπύλες αντί για χωνευτό σχήμα. Τα σπειροειδή ατσάλινα στηρίγματα αγκάλιαζαν το σχήμα της φιγούρας. Ενώ πολλοί κορσέδες εξακολουθούσαν να ράβονται στο χέρι για να ταιριάζουν στα μέτρα του χρήστη, υπήρχε επίσης μια ακμάζουσα αγορά για φτηνούς κορσέδες μαζικής παραγωγής.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, υπήρχε κάποια ανησυχία σχετικά με ταστενά κορδόνια. Ορισμένοι γιατροί υποστήριζαν τη θεωρία ότι ο κορσές μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και οι γυναίκες που εφάρμοζαν σφιχτά κορδόνια θεωρούνταν σκλάβοι της μόδας.
Στην πραγματικότητα, το σφιχτό δέσιμο ήταν πιθανότατα η αιτία της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας, αλλά σπάνια η αιτία μιας πληθώρας παθήσεων που συνδέονταν με τον σφιχτό κορσέ εκείνη την εποχή, από υστερία μέχρι ηπατική ανεπάρκεια.
Εν μέρει ως απάντηση στους θεωρούμενους κινδύνους του στενού κορδονιού, αλλά και λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των γυναικών για υπαίθριες δραστηριότητες, οι “κορσέδες υγείας” έγιναν δημοφιλείς στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1884, ένας Γερμανός γιατρός, ο Dr. Gustav Jaeger (1832-1917), ανέπτυξε κόρσετ υγείας από μαλλί, που περιγράφεται ως μαλακό και ελαστικό. Ήταν επίσης ανθεκτικοί και ανταποκρίνονταν στην κίνηση.
Ο δρ Jaeger ισχυριζόταν ότι το μαλλί είχε θεραπευτικές ικανότητες και ότι τον θεράπευε από τα χρόνια προβλήματα υγείας του: το υπερβολικό βάρος και τη δυσπεψία. Ένα άλλο μοντέλο δημιουργήθηκε το 1887, ένας δερματολογικός κορσές με δερμάτινη επένδυση. Διατίθετο στην αγορά σε γυναίκες που ήθελαν καλύτερη υγεία και ακολουθούσαν έντονο τρόπο ζωής.
Μειονεκτήματα του μόνιμου κορσέ της εποχής
-Ασφυξία λόγω αδυναμίας σωστής αναπνοής
-Γονιμότητα λόγω των πολύ στενών κορσέδων. Συνεχείς αποβολές και δια βίου υπογονιμότητα. Μια έγκυος γυναίκα που φορούσε έναν τέτοιο κορσέ κινδύνευε να χάσει το μωρό της.
.
Για να συνδυάσετε το vintage στυλ, πρέπει να βρείτε ένα αυθεντικό vintage φόρεμα, με γοητευτικό κόψιμο, ίσιο και ελαφρώς χαλαρό στυλ, όπως στη vintage μόδα, μπορείτε να βρείτε αυτού του είδους τα φορέματα στο Madame Vintage.
Στυλ κορσέ Edwardian