Πηγαίνοντας στο νερό με κορσέ: καλή ή κακή ιδέα;

Αν ο καιρός σας κάνει να θέλετε να κολυμπήσετε με τον κορσέ σας – και να δείχνετε πανέμορφη κάνοντάς το – μάλλον θα πρέπει να αφιερώσετε μια στιγμή για να αποχαιρετήσετε τον κορσέ σας. Και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ναυαγοσώστης κοντά σας.

Μην αφήσετε τις εικόνες στα περιοδικά μόδας να σας ξεγελάσουν και να πιστέψετε ότι η βύθιση του κρασί κορσέ ή του προσαρμοσμένου σας κορσέ στο νερό είναι καλή για εσάς ή την υγεία του κορσέ σας, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες.

Μπορείτε να κολυμπήσετε με κορσέ;

Άλλο πράγμα είναι να παίζετε με τα παιδιά στα ρηχά της πισίνας φορώντας τον κορσέ σας. Το να κολυμπάτε με έναν πλήρη κορσέ μεατσάλινα οστά είναι κάτι άλλο. Θα δούμε γιατί αυτό είναι μια κακή ιδέα για τα ενδύματα σας σε λίγο, αλλά πρώτα ας μιλήσουμε για την προσωπική σας ασφάλεια.

Το να φοράτε οποιοδήποτε είδος περιοριστικού ενδύματος ενώ κολυμπάτε θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας. Ένας στενός κορσές δεν περιορίζει μόνο την κίνησή σας, αλλά και την πνευμονική σας χωρητικότητα – κάτι που χρειάζεστε όταν κολυμπάτε.

Και φανταστείτε να φοράτε ένα εντελώς βρεγμένο κοστούμι ενώ προσπαθείτε να κολυμπήσετε. Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα μαγιό κατασκευάζονται από ελαφριά, μη απορροφητικά υλικά. Το επιπλέον βάρος οποιουδήποτε βρεγμένου ρούχου δυσκολεύει την κολύμβηση, κάτι που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε αν οι πνεύμονες και η κίνησή σας επηρεάζονται από έναν κορσέ.

Για κολύμπι ή όχι: Φροντίδα κορσέδων

Το να κολυμπάτε με τον κορσέ σας είναι κακή ιδέα, αλλά ούτε και το να τον βυθίζετε στο νερό για οποιονδήποτε λόγο συνιστάται.

Είναι αλήθεια ότι τα σύγχρονα ενδύματα κατασκευάζονται με νέα τεχνολογία που τα προστατεύει από τη σκουριά και τη διάβρωση. Τα χαλύβδινα οστά είναι επικαλυμμένα και εφοδιασμένα με άκρες από τεφλόν ή σιλικόνη, ενώ τα φαρδιά φιογκάκια είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό ανοξείδωτο ατσάλι. Άλλα μεταλλικά μέρη του κορσέ σας μπορούν να γαλβανιστούν για να αποτρέψουν τη σκουριά.

Πάντως, είτε πρόκειται για καινούργιο είτε για vintage κορσέ, εξακολουθεί να μην συνιστάται να τον βυθίζετε πλήρως για πλύσιμο ή βαφή ή να μπαίνετε σε ένα σοβαρό παιχνίδι Μάρκο Πόλο.

Τα ευαίσθητα υφάσματα, όπως η σατέν από πολυεστέρα και το μετάξι, μπορούν να λερωθούν από το νερό και τα χρώματα να ματώσουν και να ξεθωριάσουν. Αν το ρούχο σας αποτελείται από πολλές στρώσεις, να έχετε υπόψη σας ότι τα διάφορα υφάσματα έχουν διαφορετικό ρυθμό συρρίκνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορσές σας μπορεί να καταλήξει παραμορφωμένος και κακοσχηματισμένος, ακόμη και αν γλιτώσει από σκουριά και λεκέδες.

Αν αποφασίσετε να βυθίσετε έναν κορσέ για οποιονδήποτε λόγο, να τον χειρίζεστε με προσοχή. Αποδεχτείτε επίσης το γεγονός ότι μπορεί να μην επιβιώσει. Τοποθετήστε τον κορσέ σε μια μπανιέρα ή έναν νεροχύτη αρκετά μεγάλο ώστε το ρούχο να μπορεί να ξαπλώνει επίπεδο χωρίς να σκύβει. Χρησιμοποιήστε μόνο κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό και μην τρίβετε.

Για να στεγνώσετε, απλώστε τον κόρσο σε μια στεγνή πετσέτα, τοποθετήστε μια καθαρή στεγνή πετσέτα μέσα στον κορσέ και πιέστε απαλά ολόκληρο το ένδυμα με μια άλλη στεγνή πετσέτα μέχρι να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Τοποθετήστε τον σε ένα ζεστό, καλά αεριζόμενο μέρος όπου μπορεί να στεγνώσει γρήγορα.

Μην βάζετε κανένα στυλ ή τύπο κορσέτου στο πλυντήριο. Το πλυντήριο μπορεί να στρεβλώσει τα ατσάλινα οστά ή να σκίσει τα ευαίσθητα υφάσματα.

Οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορσέδες χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα από καιρό σε καιρό. Είτε τον φοράτε για μια καθημερινή προπόνηση είτε για μια χαλαρή βραδινή έξοδο στην πόλη, μπορεί να γίνει βρώμικος και ιδρωμένος. Δεν θα φορούσατε το ίδιο σουτιέν κάθε μέρα για εβδομάδες χωρίς να το πλύνετε, ούτε θα έπρεπε να φορέσετε τον ίδιο κορσέ αρκετές φορές χωρίς να τον καθαρίσετε σωστά.

Σε αντίθεση με ένα σουτιέν, δεν πρέπει (και πραγματικά δεν πρέπει) να φοράτε έναν κορσέτο απευθείας πάνω στο δέρμα σας. Βάζοντας τον κορσέ σας πάνω από ένα μπλουζάκι ή ένατσίτε τον προστατεύετε από τον ιδρώτα και τα έλαια του σώματος. Είναι επίσης πιο άνετο να τον φοράτε με αυτόν τον τρόπο.

Στεγνό καθάρισμα

Εκτός αν οι οδηγίες του κατασκευαστή αναφέρουν το αντίθετο, η καλύτερη επιλογή για να καθαρίσετε έναν κορσέ είναι να τον πάτε σε ένα στεγνό καθαριστήριο. Το στεγνό καθάρισμα συνιστάται εάν το ένδυμά σας είναι κατασκευασμένο από:

  • Satin
  • Leather
  • Stitch
  • Cotton
  • PVC
  • Denim

Ο επαγγελματικός καθαρισμός θα διατηρήσει τον κορσέ σας φρέσκο και άθικτο.

Εφάπαξ καθαρισμός

Με έναν γρήγορο και εύκολο καθαρισμό μπορείτε να διατηρήσετε τον κορσέ σας φρέσκο ανάμεσα στα στεγνά καθαριστήρια. Τοποθετήστε τον κορσέ σας σε μια επίπεδη επιφάνεια και σκουπίστε τον με ένα υγρό πανί. Ή δοκιμάστε να τον σκουπίσετε με ένα μωρομάντηλο. Τα μωρομάντηλα είναι μαλακά, μυρίζουν υπέροχα και είναι αρκετά δυνατά για να καθαρίσουν ακόμα και τις πιο αηδιαστικές ακαθαρσίες.

Παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κορσέ σας

Ο τρόπος που αποθηκεύετε τον κορσέ σας επηρεάζει επίσης το πόσο καιρό θα παραμείνει όμορφος και θα συνεχίσει να σας ταιριάζει σαν γάντι.

Πρώτα απ’ όλα, όπως κι αν επιλέξετε να τον πλύνετε, βεβαιωθείτε ότι ο κορσές είναι εντελώς στεγνός πριν τον αποθηκεύσετε. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα υπολειπόμενης υγρασίας μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας ανάμεσα στα στρώματα του υφάσματος και μέσα στις ίνες του ενδύματος. <Μόλις στεγνώσει εντελώς, αποθηκεύστε τον κορσέ στη θήκη που σας παρέχει το κατάστημα λιανικής πώλησης ή κρεμάστε τον στην ντουλάπα σας. Με τη σωστή φροντίδα, ο κορσές σας θα διατηρήσει το σχήμα και την ομορφιά του για τα επόμενα χρόνια - όπως κι εσείς.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *